Spitzer Uzay Teleskobu, iki kayalık gezegenin birkaç bin yıl önceki çarpışmasının kanıtlarını buldu. Kozmik çarpışmanın, Ay'ın oluşmasının benzeri olduğu kaydedildi.
Amerikan uzay kurumu NASA, Spitzer Uzay Teleskobu'nun genç bir yıldızın yörüngesindeki iki gezegenin büyük bir hızla çarpışmasının kanıtlarını bulduğunu bildirdi.
NASA'dan yapılan açıklamaya göre, astronomlar, biri Ay diğeri ise en az Merkür gezegeni büyüklüğünde iki kayalık gezegenin, kozmik standartlara göre kısa bir süre olan birkaç bin yıl önce çarpıştıklarını belirterek, çarpışmanın daha küçük olan gezegeni imha ettiğini, büyük miktarda kayayı buharlaştırdığını ve uzaya dev sıcak lav bulutlarının yükselmesine yol açtığını kaydetti.
NASA açıklamasında, Spitzer teleskobunun kızılötesi dedektörlerinin buharlaşmış kaya ile birlikte 'tektite' adı verilen donmuş lav parçalarını tespit edebilme özelliğinin altını çizdi.
Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'ndan Carey Lisse, "Kayayı böylesine buharlaştıran ve eriten bu çarpışma çok şiddetli ve büyük bir hızla meydana gelmiş olmalı. Bu çok ender görülebilecek ve kısa süre önce yaşanmış, Dünya benzeri gezegenler ve ayların oluşumunda kritik bir olay. Kısa bir süre önce meydana gelen bu olaya tanıklık ettiğimiz için şanslıyız" diye konuştu.
Lisse ve meslektaşları, bu kozmik çarpışmanın, 4 milyar yıl önce Mars ve Dünya büyüklüğünde iki gezegenin çarpışmasıyla Ay'ın oluşmasının benzeri olduğunu kaydetti.
NASA'nın Pasadena'daki Jet Motorları Laboratuvarı'nın idaresindeki Spitzer teleskobunun yaptığı buluş Astrophysical Journal dergisinin 20 Ağustos sayısında yayımlanacak.