Atomu bölen, insanın Ay'a kadar gitmesini sağlayan ve hatta DNA'sını çözen bilim, insanoğlunun bazı gizemli davranışlarını açıklamak konusunda yetersiz kalıyor.
Bilim adamları atomu böldü, DNA’yı keşfetti, Ay'a gitti fakat insanın 10 gizemli davranışını tam olarak çözemedi.
New Scientist adlı bilim dergisinde yer alan bir yazıda, bilim adamlarını şaşkına çeviren insan davranışları sıralandı. Bu davranışların kökenine ve neden yapıldığına dair birçok teori sunulmasına rağmen, tam olarak nedeni keşfedilemedi.
10 başlıkta hazırlanan listede şu davranış biçimleri yer aldı;
1- Kızarmak: Ünlü bilim adamı Charles Darwin insan gelişiminin üzerine birçok araştırma yaptı. Fakat insanoğlunulunun mahremiyet, yalan söylemek ve utanmak gibi olaylarda yüzünün niye kızardığı henüz açıklanamadı.
2- Kahkaha atmak: İnsanlar güldüklerinde ve ruh hallerinin iyi olaması halinde salgıladıkları endorfin (vücüt tarafından salgılanan ağrıya dayanıklığı sağlayan hormon–mutluluk hormonu) gülmenin asıl sebebi olarak görünüyor. Ancak bilim adamları bu görüşün tam gerçeği yansıtmadığını, insanın espriden çok daha vasat sözler karşısında bile kahkaha attığını ve insanların neden güldüğünün tam olarak anlaşılamadığını belirtti.
3- Öpüşmek: Bilim adamları öpüşmenin genetik bir açıklamasının olmadığı söylüyor. Bu konu hakkında çeşitli teoriler sunuluyor. Öpüşmeyi emzirme ve eski insanların çocuklarını ağızlarıyla besleme alışkanlıklarıyla ilişkilendiriyor. Bunun bilinçaltımıza yerleştiğini ve bu isteğin oradan geldiği iddia ediliyor.
4- Rüya görmek: Sigmund Freud’un teorisine göre insanların gördüğü rüyaların sebebi, bilinçaltında bastırılmış olan, ifade edemediğimiz duygularımızın ve davranışlarımızın canlanması... Rüyanın genel olarak hisleri yansıttığı söyleniyor ancak garip düşler görülmesinin nedeni henüz tam olarak açıklanamadı.
5- Batıl inanç: Araştırmacılara göre, ilk uygarlıklardan günümüze gelen batıl inançlara bağlılığın nedeni bilinemiyor. Dinin, bir anlam taşımayan, tuhaf, ancak rahatlatan alışkanlıklar olarak nitelendirilen batıl inançları tetiklediği düşünülüyor.
6- Burun karıştırma: Her 4 gençten biri, günde ortalama 4 kez burnunu karıştırıyor. Bilim adamları, insanoğlunun neden bu davranışı yaptığını çözemedi. Bazı araştırmacılar, burun içinin en hassas uyarıcı bölgelerden biri olduğu için, bu davranışın gün içinde birçok kez tekrarlandığını iddia etti.
7- Ergenlik: Ergenlik dönemi de bilimsel olarak açıklanamayan bir kavram. Bilimcilere göre, bu geçimsiz ve huysuz dönem insan beyninin sorumluluk almadan önce kendini hazırlaması ve tanıması olarak nitelendiriliyor.
8- Fedakarlık: İnsanların karşılıksız ve beklentisiz olarak başkalarına bir şey vermesi, yardım etmesi bilim dünyası tarafından garip olarak nitelendiriliyor. Bunun insanda bir haz duygusu bıraktığı için yapıldığı sanılıyor.
9- Sanat: Dans etmek, resim yapmak, müzik yapmak bilimciler tarafından açıklanamamış. Bilim adamları insanların bu sayede tecrübelerini ve bilgilerini paylaştıklarını ve bu yüzden haz aldıklarını düşünüyor.
10- Vücüt kılları: İnsanların vücutlarındaki kıllar, hayvanların aksine genital bölgelerde oluşmuş. Bilim adamları maymunlar ve diğer hayvanlarla büyük benzerlikleri olan kılların ısınma ve korunma için ortaya çıktığını düşünüyor.