IBM şirketi bünyesindeki araştırmacılar DNA moleküllerinin kullanıldığı ilk mikroçipi yapmayı başardı.
İntel’in kurucusu Gordon Moore 1967 yılında bir elektronik dergisine yaptığı açıklamada işlemcilerdeki transistör sayısının her 2 yılda bir 2 katına çıkacağını söylemişti. Sonraları bu söz 'Moore Yasası' olarak kayıtlara geçti ve IBM bu yasayı 30 yıldır sorunsuz uyguladı. Fakat son yıllarda transistörleri küçültmede sorun yaşayan şirket, çok tanıdık bir moleküle yöneldi... ve haklı çıktı.
Araştırmacılar çiplerdeki silikon tabakanın içine DNA molekülleri yerleştirerek daha küçük, hızlı ve verimli çipler üretmeyi başardılar. DNA molekülünü devre tahtalarının arasına entegre ederek elde edilen 6 nanometre büyüklüğünde çip, bilgisayar teknolokjisinde bir atılım olarak görülüyor. İntelin en son çıkardığı çipin büyüklüğü 32 nanometre büyüklüğündeydi.
IBM kimya dairesi başkanı Robert Allen ‘oldukça fazla uğraş ve biraz kimya sihiriyle şu anki yöntemlere en fazla 25 nanometreye inebilirdik fakat 6 nanometre için klasik yöntemlerden çıkmamız gerektiği çok doğru’ dedi.
"5 YILA HAZIR"
Araştırmanın merkezi olan fikir ‘DNA origamisi’ olarak biliniyor.2006 Caltech araştırmacılarından olan Paul Rothermund, DNA ipliklerini kullanıp nanoölçekli şekil ve motifler oluşturarak araştırmanın temelini atmıştı.
Fikir temel olarak viral bir DNA’dan alınan bir örneğin katlanıp zımba gibi birleştirci bir yapıya dönüştürülmesi olarak uygulandı. Elde edilen örneklerin özellikle kendinden tümleşik işlemci yapımında çok işe yarar olduğu vurgulanıyor.
En önemli zorluk ise katlanmış DNA'ların silikon üstüne başarılı bir şekilde monte edilmesi olarak görülüyordu. İşlemci üstüne koyulan bir organik bir tabanla bu sorun aşılmış görülüyor. Fakat araştırmacılar işlemciye eklenen bu tabanın yarı iletken ve organik olarak iki farklı yapı oluşturduğu ve bunun sorun çıkarabilceğine dikkat çekti. Fikrin babası Allen mükemmelleşmemiz için 5 yıla ihtiyacımıza var’ diyerek DNA tabanlı çipleri şimdiden müjdeledi.